Leden login

25 Jaar Duofit

Actie voorwaarden Duofit 25 jaar

Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is Duofit!
Dinsdag 7 Oktober 1997 opent sportschool Duofit de deuren. Curieus is dat er een aantal mensen in geslaagd is reeds een week eerder -namelijk 1oktober- lid te worden van Duofit.
Helemaal bijzonder is het dat een aantal klanten van deze allereerste groep nog steeds lid is!

Oprichting
Duofit ontstaat als spin off van schaatsschool Duosport. Naar verluidt zijn er voornemens om het kielzog van Duosport het concept Duofit -een schaats-georiënteerde sportschool- uit te rollen over gansch het land. Zover komt het niet. Wel is er zeker de eerste jaren een sterke personele overlap met Duosport.
De bedrijfsleider -vroeger heette dat zo- en alle instructeurs zijn tevens schaatsinstructeurs. Vandaag de dag is dat een beetje anders maar nog steeds zijn 3 van de huidige instructeurs oorspronkelijk afkomstig van het ijs(Marianne, Marieke en Harm).

Daarmee hebben we direct een belangrijke karakteristiek van Duofit te pakken:
Traditie, continuïteit en in het verlengde daarvan een voor de branche uitzonderlijk hoge mate van klantentrouw.
Hoewel Duofit een 100% profit onderneming is vertoont de onderlinge omgang van alle betrokkenen -instructeurs en klanten- eerder de kenmerken van zoiets als een societeit of een vereniging. Met circa 550 klanten is Duofit een kleine sportschool. Bijgevolg kennen veel mensen elkaar en zijn de contacten veelal (zeer) persoonlijk. Ook is de onderlinge betrokkenheid van klanten aanzienlijk. Dat is heel bijzonder, Duofit is hier dan ook buitengewoon content mee.

Locatie
De behuizing van Duofit is ook al een bijzondere. In de jaren 1948-1950 is er in het kader van de wederopbouw een groot aantal houten noodscholen in Nederland geplaatst. Deze schoolgebouwen werden ‘Finse scholen’ genoemd omdat het hout afkomstig was uit Finland. Het ontwerp was daarentegen volledig Nederlands. In totaal gaat het om 115 gebouwen met een vrijwel identiek uiterlijk en een dito indeling. Omdat het hier tenslotte om een noodvoorziening ging zijn verreweg de meesten alweer lang geleden gesloopt. Als ze al niet eerder waren afgebrand! In Amsterdam en directe omgeving stonden er oorspronkelijk 8. Daarvan zijn er 3 overgebleven: 2 in Amsterdam en 1 in Durgerdam. Ons ‘schuurtje’ is dus tenminste 70 jaar oud en eigenlijk een beetje een monument!

Iets na de millenniumwisseling plaatst Duofit aan de westkant, op het terrein van de ijsbaan, een fors bemeten partytent met een inpandige C-container waarin de materialen en de apparatuur veilig en min of meer roestvrij kan worden opgeborgen. Het materiaal bestaat overigens voor het overgrote deel uit een fors aantal spinning-fietsen. Spinning is namelijk op dat moment hip en happening. En gespind wordt er! Het enthousiasme en de toeloop zijn groot. De lessen gaan altijd door! Ook in de zomer als het in de tent eigenlijk veel te warm is -ondanks de opengeslagen zijwanden. Ook in de winter als het water in de bidons bevriest. Zelfs wanneer tijdens storm en (binnen slaande) regen het woest klapperende tentdoek de muziek vrijwel -en de instructeur volledig- onhoorbaar maakt wordt er gespind!

Verbouwing
Leuk natuurlijk deze onverzettelijke sportvreugde maar enigszins armetierig is het natuurlijk wel.
Een forse verbouwing tijdens lente en zomer van 2006 biedt soelaas. Duofit verdubbelt in bruikbaar oppervlak en krijgt er serieuze douche- en kleedruimtes bij alsmede een onder architectuur gebouwde vrijwel volledig glazen aanbouw voor groepsactiviteiten (en gewichtheffen). Tijdens de verbouwing moet Duofit uitwijken naar een tijdelijke, vervangende lokatie. Dat wordt de zojuist opgeleverde nieuwe kleedruimte van de Jaap Edenbaan. De gehele inventaris (en alle klanten) worden in deze eigenlijk veel te kleine ruimte gepropt. Als het weer het enigszins toelaat breken we daarom uit. De spinninglessen vinden dan buiten plaats; op het beton van de ijsvloer.

Door de verbouwing ontstaat er eindelijk ruimte voor een serieus aanbod van groepsactiviteiten. Trends in groepslessen komen en gaan en zo is er bij Duofit van aerobics en zumba inmiddels geen spoor meer te bekennen. Yoga, pilates en groepslessen kracht/mobiliteit zijn daarentegen absolute blijvers. En spinning natuurlijk. Mondiaal allang geen trend meer maar bij Duofit hebben we een volstrekt eigenzinnige vorm gevonden voor dit type groepsactiviteit.
De uitbouw blijkt ook een prima trainingslocatie voor leden van aanpalende sportverenigingen. Buiten de standaard openingsuren verwelkomt Duofit hier groepen voetballers, hockeyers, schaatsers en tennissers.

Verbreding van ons aanbod
In 2013 is mede vanuit Duofit -althans voor Amsterdam Oost- het project ‘Golden Sports‘ geëntameerd. Het gaat hier om groeps-sportactiviteiten in de buitenlucht met als doelgroep 55+.
Met meerdere vestigingen en sportlocaties in het hele land is Golden Sports inmiddels een succesvolle eigenstandige organisatie.

In 2014 is Duofit een samenwerking aangegaan met Fysiotherapie de Meer. Gezamenlijk bieden we het product ‘fysiofitness‘ aan. Klanten van de praktijk trainen hierbij in een groep van maximaal 4 deelnemers onder begeleiding van een fysiotherapeut bij Duofit.

De laatste jaren komen er steeds meer clubs en organisaties gebruik maken van onze locatie:
Drive-itt tennis talenten
Schaatsselecties van de Jaap Eden baan
Roder fysiotherapie
Loonmasters
Peak cycle
En wie weet komen er in de toekomst nog meer bij om van onze unieke locatie te komen genieten!

Rare tijden
2020 en 2021 waren bijzondere jaren en dat niet alleen voor Duofit. Gedurende in totaal 32 weken was Duofit plotseling een organisatie die in fysieke vorm activiteiten in de (bijna) buitenlucht aanbood en voor een virtueel aanbod een heuse TV studio moest inrichten. Wat we hierbij als een enorme opsteker hebben ervaren is dat -waar bij de meeste andere sportscholen de leden massaal vertrokken- vrijwel alle klanten trouw lid bleven. We kregen daarbovenop van nogal wat leden per mail een hart onder de riem toegestuurd!

Wat de toekomst ook brengt
Wat gaan we de volgende 25 jaar doen? Het zijn onzekere tijden maar in ons hoofd suizen wat investerings- en wie weet- verbouwingsplannen rond. En als we dan toch aan het fantaseren zijn: wat in het Johan Cruijf stadion kan moet toch ook bij Duofit mogelijk zijn: een openslaand dak.
Cruijf is tenslotte op een steenworp afstand van Duofit geboren.

Leden login